Presenteren, Inner game & Story telling

Voor een volle klas een presentatie geschiedenis of aardrijkskunde geven: voor sommige is dit een hele opgave, andere hebben er geen problemen mee. Maar wat onderscheidt een goede presentatie van de rest en hoe word je er beter in?

Bedenk eerst eens voor jezelf: presenteren, wat is het eigenlijk? Presenteren is heel simpel gezegd het overbrengen van jouw informatie naar een publiek door uitleg te geven over een bepaald onderwerp. Het kan zijn dat je uitleg geeft over een nieuw product, over een actualiteit of gewoon een hoofdstuk biologie. Je probeert op een duidelijke en begrijpelijke manier een boodschap door te geven aan degene die naar je luistert. En iedereen kan het: presenteren is een vaardigheid die je kan ontwikkelen en waarin je door oefening beter kunt worden!


Ja, iedereen vind het spannend om te presenteren!


Tijdens jouw presentatie is het niet alleen van belang dat de informatie die je wil delen met je publiek  on point is, de manier waarop je de informatie deelt is net zo belangrijk. Maar, hoe verpak je de verzamelde informatie tot een krachtige boodschap die niet alleen de interesse wekt, maar ook nog eens blijft hangen bij jouw publiek? Door op verschillende verbale en non-verbale manieren te communiceren met jouw publiek, weet je als geen ander je verhaal kracht bij te zetten en het verschil te maken in je verhaal.

Net zoals voor een S.O. of een repetitie is het belangrijk om ook voor een presentatie jezelf goed voor te bereiden. Wanneer je goed bent voorbereid en weet wat je gaat vertellen, creëer je voor jezelf tijd en ruimte om de boodschap die je wil overbrengen met rust en overtuiging te vertellen. Een goede voorbereiding geeft je de rust: wanneer je zeker bent over wat je vertelt, is er meer tijd en ruimte om je te richten op hoe je iets vertelt. Wanneer je zeker bent over je verhaal, kan je ook zeker zijn over je houding!

Zonder dat je het zelf misschien door hebt bezit je alle tools die nodig zijn om dit te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld door je stem op verschillende manieren te gebruiken of met subtiele handbewegingen. Spreid je armen wijd, laat een korte stilte vallen, loop naar voren of maak een korte beweging met je handen: dit zijn slechts een paar manieren waarop jij je verhaal kracht bij kan zetten.

Hoe houd je een betere spreekbeurt, betoog of presentatie in 5 minuten?

Hieronder vind je enkele tips die de fundering vormen van een goede presentatie. Neem het in je op, oefen en pas het toe tijdens jouw presentatie.

Presenteren

Houding

Laat zien dat je er mag zijn! Jij bent namelijk de expert. Een sterke uitstraling geeft direct een positieve lading aan je verhaal. Vouw je handen in elkaar of houd iets vast om rust te creëren in je houding. Loop gerust rustig heen en weer en van voor naar achter. Blijf het publiek aankijken en durf contact te maken!

Stem

Stel je voor dat je vijf stemvolumes hebt. Normaal gesproken zou je niveau twee gebruiken. Gebruik nu niveau vier! Denk je dat je te hard praat, wees maar niet ongerust: dat is een normaal gevoel. Vraag dit maar eens na bij je leraar. Ik weet zeker dat die er ook aan moest wennen in het begin. Durf korte stiltes te laten vallen om je boodschap bij je publiek te laten doordringen. Schakel in stemvolumes om de aandacht van je publiek te houden.

Handen

Denk eens aan al die mensen die je ziet spreken en waar het er zo makkelijk uitziet. Dat komt niet van nature, maar door te oefenen. Door je handen te gebruiken als een accent, help je de luisteraars de aandacht erbij te houden en help je ze ook om te focussen op wat jij belangrijk vindt en echt wilt vertellen. Wie kent niet de Italianen en hun verwoede discussies. Dat is niet voor niets.

Gezicht

Kijk jij het liefst naar iemand die lacht of sacherijnig kijkt? Precies! Een glimlach staat voor ontspanning en toegankelijkheid. Mensen zijn eerder geneigd om te luisteren naar iemand die een open houding heeft.

Inner game

De peptalk die alle succesvolle mensen voor zich herhalen. ‘Ik ben de beste en ik ga het maken’. Deze peptalk helpt je om er doorheen te komen. Wist je eigenlijk al dat je publiek maar 1 op de 5 van je fouten doorheeft en dat je zelf de enige bent die de overige 4 hoort?! Kijk maar naar dit filmpje van Michael Jordan en zie wat hem tot de grootste heeft gemaakt.

Story telling

Welke verhalen onthoud je zelf? Waren dit verhalen die je beluisterde of die je bijna kon ruiken, proeven en zien. Door zintuigen toe te voegen in je verhaal houd je de spanning vast bij je luisteraars. Maak het persoonlijk door een voorbeeld te noemen dat voor iedereen werkelijkheid zou kunnen zijn.

Stel een vraag

Vraag om een mening, wat zouden jullie gedaan hebben? Denk hierbij aan vingers tellen om een moeilijk onderwerp met voor- en tegenstanders dichter bij te brengen.

Structuur

Vergeet niet dat je het zo makkelijk mogelijk moet maken voor je luisteraars en een structuur in je verhaal helpt hierbij. Ga niet van de hak op de tak, maar ga van de grote lijn naar kleine details en sluit af met de kern.

Succes met deze tips!