Herhalen

Het is veel te lekker weer om binnen te zitten, er is net een nieuwe game uit die je toch echt moet spelen of de hele middag in de stad om te shoppen met je vriendinnen. We get it! Er zijn genoeg andere activiteiten die voorrang krijgen op het leren van woordjes of de het nieuwe hoofdstuk wiskunde. Zeker wanneer de opdracht die je moet maken of de toets waarvoor je moet leren pas over een week of twee is, kan het leerwerk nog wel even worden uitgesteld. En wanneer je jezelf eindelijk zover hebt gekregen om geconcentreerd plaats te nemen achter je bureau om aan de slag te gaan, moet je ook nog maar net even alle andere verleidingen weerstaan. Je telefoon trilt, nieuwe Facebook-melding: je gaat toch even kijken. Wanneer dit soort momenten vaker voorkomen is voor je het door hebt het, voor vele herkenbare, onoverkomelijke moment daar: er is te weinig tijd om al het werk af te krijgen of de stof te leren. Het is belangrijk om dit moment te voorkomen!

Hoe zorg je er nu voor dat je zowel tijd kan blijven besteden aan de dingen die je wil doen, zonder dat het van invloed is op de dingen die je moet doen? Natuurlijk: op tijd beginnen. Maar de kern van succes ligt in herhaling! Hoe vaker en efficiënter je de stof die je aan het leren bent kan herhalen, hoe groter de kans is op succes.
Maar het werkt dat in praktijk, herhaling? En hoe werkt dit in je voordeel? Aan de hand van de volgende punten, wordt aan de hand van voorbeelden de kracht van herhaling uitgelegd en hoe jij dit kan toepassen zodat je zowel goede cijfers haalt, als de dingen kunt blijven doen die je leuk vindt!

Herhaling komt tot z’n recht wanneer er voldoende tijd zit tussen start en finish: het beginnen met leren en de toets. Bedenk voor jezelf welk doel je wilt halen, met welk resultaat en het nut van je doel. Maak dit vervolgens voorspelbaar en nuttig. Klinkt ingewikkeld?
Lees onderstaande voorbeelden die herhaling eenvoudig maken!

Van bospad naar snelweg

Op het moment dat je begint met leren, ben je bezig met de aanleg van een bospad in je hersenen, waarna het kan uitgroeien tot een snelweg. Voor een bospad is weinig werk nodig om tot een eindresultaat te komen, er kan enkel over worden gelopen en na een paar buien kan het zijn dat het pad is weggespoeld. Vergelijk dit met het leren van woordjes twee dagen voor een schriftelijke overhoring. Grote kans dat je niet alles effectief hebt kunnen onthouden en na het S.O. vrijwel alles weer vergeten bent. Maar wat is nodig om een snelweg te bouwen, met andere woorden: de stof die ik leer voor een lange tijd te kunnen onthouden?


Is het je opgevallen dat thema’s van jouw vakken vaak zes tot acht weken duren? Dit is geen toeval: gemiddeld heeft een leerling deze tijd nodig om een goede basis te creëren voor de specifieke lesstof. Gebruik deze tijd in jouw voordeel!


Vergelijk het met het de turnprestaties van Epke Zonderland op de rekstok tijden de Olympische spelen in London. Epke was in 2012, de eerste turner ooit, die een oefening uitvoerde met maar liefst drie opeenvolgende luchtelementen. Een waanzinnige oefening, die hij samen met zijn coach heeft bedacht, voorbereid en maandenlang heeft geoefend om tot een perfecte uitvoering te brengen. Simpel gezegd heeft Epke een stappenplan uitgevoerd, die toepasbaar is op iedere situatie – met veel herhaling! Laten we zijn 5 stappenplan toepassen op het leren van  woordjes:

 1. Bedenk het doel dat je wil bereiken
  Minimaal een 8 halen voor het aankomende S.O.
 2. Bedenkt hoe dit uit te voeren
  Drie keer per week 30 tot 45 minuten woordjes oefenen 
 3. Oefening
  Oefen je drie keer per week? Wat gaat er goed en wat vind je moeilijk? 
 4. Details
  Welke woorden of toepassing vind je moeilijk? Schrijf ze op en oefenen dit vaker of vraag je leraar om extra hulp
 5. Voert het uit
  Je kan nu goed voorbereid het S.O. in! 

Tip: houd dit schema voor jezelf bij met meerdere toetsen. Maak een planning waarop staat aangegeven wanneer je wat gaat leren. Schrijf en hang het ergens op. Je zal zien dat met een goede planning, de herhaling iedere keer gemakkelijker wordt.

Spreiding

Spreiding is van groot belang om de kracht van herhaling goed zijn werk te laten doen. Met een goede spreiding van de stof die je moet leren zorg je er voor dat de werkdruk wordt verspreid over meerdere momenten. Spreiding is de meest effectieve methode om leerstof op te nemen: je bouwt een basis waarop de rest van de stof goed kan rusten. Hoe zou Epke de trainingen voor zijn oefening aan de rekstok hebben voorbereid? Natuurlijk, iedere leerling is wel eens de avond voor een S.O. of een repetitie begonnen met studeren. En ook vaak genoeg zal een voldoende het resultaat zijn geweest. Maar, hoeveel weet deze leerling nog een week na de toets? Hoe korter de aanloop, hoe sneller de informatie vervliegt.

Wat zijn de drie voordelen van spreiding?

 1.  10 keer 1 is meer dan 1 keer 10: het effect van tienmaal hetzelfde leren over een periode van twee weken, is groter dan 1 avond tien keer de stof leren.
 2.  Je ervaart minder stress en druk, zowel de avond voor de toets als tijdens.
 3.  Omdat je jouw tijd effectief hebt ingedeeld, blijft er meer tijd over om leuke dingen te doen.

Wist je dat een dutje doen nadat je hebt geleerd, leidt tot betere prestaties? Slapen is erg effectief in het kader van leren en het verwerken van informatie.


Effectiviteit

Welke andere elementen zorgen ervoor dat herhaling het beste tot z’n recht komt?

 • Probeer iedere keer in een zelfde ruimte te leren waar jij je het meest op je gemak voelt
 • Zorg dat je niet afgeleid wordt door social media, je telefoon of misschien wel 1 van je ouders!
 • Gun jezelf een pauze van een paar minuten tussen het leren door
 • Wanneer je oefent door je antwoorden op te schrijven, zal de stof beter blijven hangen.

Succes met herhalen!